Masai stories

Purnima (Punta) Bhalla

Mars 2023

Eier og direktør – Karigars/India

Det var den klokeste beslutningen

Puntas historie er også historien om Masai, og det er historien om et mer enn 30 år langt profesjonelt samarbeid som med tiden er blitt til mye mer enn det. Det hele begynner i 1992, da Nina og Hans, søskenparet som grunnla Masai, drar til India for å få produsert sin første kolleksjon. Det er en liten ordre de har med seg, og flere produsenter takker nei. De blir anbefalt å ta kontakt med Punta, som på det tidspunktet driver et mindre firma med eksport og produksjon av klær. Punta går med på å produsere den begrensede ordren for Masai, for den passer godt til størrelsen på firmaet hennes. Det er mer enn 30 år siden samarbeidet startet, og Punta eier i dag to fabrikker i Delhi-området, som utelukkende produserer klær til Masai.

I november 2022 bestemmer vi oss for at det er på tide å dra til India for å høre historien fra Punta selv. Vi møter Punta i hennes hjem i Delhi, der hun forteller hvordan alt begynte:

“Nina og Hans kom ned. De hadde startet dette lille firmaet. Vi møttes, og vi samarbeidet, og langsomt, år for år, vokste de. I årene 1997–98 var de blitt store. Jeg var en veldig liten eksportør, jeg var ikke særlig stor. Så jeg fant ut at jeg måtte ta et valg. Enten kunne jeg vokse med dem, eller så ville de se seg om etter flere leverandører ... Jeg tror det er den klokeste beslutningen jeg noen gang har tatt, å bare skulle arbeide for Masai.”
Tilliten kommer med tiden

Punta forteller at hun har nytt å jobbe kun med Masai. Hun har vært en liten produsent med en mindre organisasjon, og derfor har det vært enklere å bare ha én kunde. Hun har ikke trengt å lytte til mange kunders behov, og sammen med Masai har hun funnet løsningene. Punta opplever at hun har vært i en posisjon der hun har kunnet tilpasse virksomheten etter Masais behov. Samarbeidet har alltid vært basert på tillit, respekt og forståelse for hverandres utfordringer. Som Punta selv uttrykker det:

“En slik forståelse oppstår kun over tid, og tilliten bygges opp over tid. Det betyr ikke at det ikke har vært problemer. Selvfølgelig har det vært utfordringer, men vi kan snakke om det, vi lytter til hverandre og vi finner alltid en god løsning for begge parter”

Punta vil ikke beskrive samarbeidet med Danmark som et møte mellom kulturer, men snarere som et samarbeid preget av gjensidig respekt. 

“Det er kanskje politisk ukorrekt å si dette, men jeg synes at danskene har vært en fornøyelse å jobbe sammen med, sammenlignet med mange andre land. De er høflige, ærlige og behandler deg med respekt, og det er jo noe alle ønsker seg.”
De støtter meg, jeg støtter dem

Punta starter sin virksomhet allerede i 1982. Hun forteller at mange av de nåværende ansatte ble en del av virksomheten allerede de første årene. De var ganske unge da de startet opp, og sammen har de utviklet håndverket og skapt et produkt de er virkelig stolte av. Mange av medarbeiderne har i dag vært ansatt hos Punta i over 20 og 30 år.

Det viktigste for Punta i forhold til de ansatte, er tillit. De stoler på henne, og hun stoler på dem. Det at de har jobbet sammen i så mange år, betyr at de støtter hverandre – og støtten er gjensidig. 

“De stoler på meg, jeg stoler på dem. Og det at vi har hatt så mange år sammen, betyr at vi ønsker å fortsette å hjelpe hverandre. De støtter meg, og jeg støtter dem.”

De fleste medarbeiderne på Puntas fabrikk er menn, fordi det hovedsakelig er menn som er utdannet skreddere i India. Vi spør Punta om det har vært vanskelig å lede en forretningsvirksomhet i India som kvinne. Hun forteller at India er et kontrastfylt samfunn, der kvinner kan ha stillinger innen politikk og finanssektoren og være fremgangsrike forretningsfolk ... men det kan til tider være en fordel å ha en mann ved sin side. Puntas egen opplevelse har imidlertid vært at det var vanskelig i begynnelsen, men sakte, men sikkert vant hun respekt og det ble bedre etterhvert.

Dette er mitt hjem

“Dette er mitt hjem, dette er mitt land, dette er mitt folk.”

Punta beskriver India som et land med store motsetninger. Hun forteller at hun har vært heldig og lever et privilegert liv. Bakgrunnen hennes har sikret henne god utdanning og en bredere horisont. Hun vet at det er mange mennesker i India som har det tøft. Men Punta mener at det på sikt vil bli bedre.

“Vi er så mange, mange mennesker, og det er dessverre fortsatt stor forskjell mellom de svært rike og de svært fattige. Men som land opplever jeg at vi ruster oss for en bedre fremtid.”
Om mote og Masai

Puntas ansikt lyser opp, og det er tydelig at hun har en sterk lidenskap for håndverket og prosessen når vi spør hva det betyr for henne å produsere klær for Masai. Hun elsker at moten endrer seg, at det er snakk om nye produkter sesong etter sesong, og at alt utvikler seg.

“Trykkene endrer seg, stoffene endrer seg, kroppene endrer seg og det er interessant å se hvordan alt utvikler seg. Jeg liker mote. Det er ikke flatt. Det er mye bevegelse i mote.”

Det Punta spesielt elsker ved Masai, er den uformelle, stilfulle looken som alltid er behagelig. 

“Det er komfortabelt og stilfullt uten å egentlig være veldig formelt. Det er avslappet. Du ser uanstrengt ut, ikke for damete, og du ser ikke ut som om du har en dress på deg. Det er det jeg virkelig liker med Masai.”
Et livslangt vennskap

For Punta var arbeidet med Hans og Nina et privilegium. Og med tiden er det opprinnelige samarbeidet blitt mye mer enn det. Det profesjonelle samarbeidet mellom Punta og Nina har blitt et livslangt vennskap mellom de to kvinnene, til tross for at de kommer fra forskjellige deler av verden, og at samarbeidet begynte som en forretningsrelasjon. 

“For meg er Nina som familie. Når jeg kommer til Danmark møter jeg alle i familien, barna og vennene deres. Jeg har møtt Ninas familie opp gjennom årene, og det har vært veldig fint. Og Nina og jeg vil fortsette å være venner – for alltid.”

I 2015 ble Masai solgt til engelske eiere, og vi eies fortsatt av et engelsk selskap, men ledelse, design og produktutvikling foregår i København i Danmark, med danske medarbeidere. Vi har valgt å beholde leverandørene som Hans og Nina samarbeidet med opp gjennom årene, og bare noen få nye er kommet til. Uken etter at vi intervjuet Punta og var dratt hjem fra India, dro Nina til Punta på sitt årlige besøk.

Masai stories

Masai stories er portretter som omhandler kvinneliv gjennom tanker og refleksjoner fra engasjerte og lidenskapelige kvinner. Historiene handler om diversitet, åpenhet, om mot og ikke minst om friheten til å være- og velge seg selv. Gjennom møtet med forskjellige kvinner, som inspirerer oss med sine livsvalg og kreativitet, ønsker vi å skape et unikt innblikk i kvinners univers. Slik viser vi skjønnheten og styrken som oppstår når lidenskap får mulighet til å utfolde seg, og når man velger å lytte til seg selv og gjøre det man drømmer om.

Se andre stories

SE ALLE

Elisabeth Nielsen

Den dansk/ukrainske pianisten Elisabeth Nielsen begynte sin musikalske reise og ble fascinert av piano da hun var 5 år gammel. For henne er musikken et språk som får energi i møtet med publikum.

Les mer

Cristina Santos

Hos oss i MASAI er det viktig å ha langvarige relasjoner med de menneskene som er en del av prosessen som skaper klærne våre. En nøkkelperson i denne prosessen er Cristina Santos, som har jobbet med Masai og produksjon av våre jerseyplagg i over 23 år.

LES MER