MASAI STORIES

Birgitte Lund

Kunstner

Masai har inngått et designsamarbeid med billedkunstneren Birgitte Lund til vinterkolleksjonen 2021, der fire av kunstverkene hennes er blitt til unike og vakre skjerf.
"Jeg liker tanken på at skjerfet jeg har malt vil ta seg forskjellig ut på forskjellige kvinner, og at maleriet på skjerfet gir den enkelte muligheten til å skape sin egen fortelling. På den måten skaper kvinnene sitt eget uttrykk, og kunstverket får nytt liv."
Birgitte Lund
Birgitte Lund
Birgitte Lund
Samarbeid med MASAI
Jeg blir kontaktet av Lene Louderback, MASAIs sjefdesigner, som gjerne vil ha meg til å designe noen skjerf med utgangspunkt i maleriene mine. Masai velger deretter ut 4 unike verk til avlange ullskjerf og et kvadratisk silkeskjerf. De fire verkene representerer de forskjellige kunstneriske grepene jeg arbeider med. De består av maleri, fotografi, trykk og tegning. Verkene vi har valgt til kolleksjonen, er malt i mange ekspressive lag. De har et svært progressivt uttrykk, der noe er helt utover, noe er malt på og noe er sprøytet på. Deler av det er kalligrafert og fargene jeg har brukt er svært kraftfulle og sensuelle.
”skjønnhet i seg selv er ikke interessant, for den skal ha en kontrast. Det skal være noe foruroligende, noe som er skremmende, for det skal være en balanse mellom det vakre og umiddelbare og det mer besværlige, det mørke, det dype og litt farlige. Skjønnhet krever motspill og kontrast”
Jeg har jobbet som billedkunster de siste 36 årene. I bildene mine er jeg opptatt av lyset, av det taktile, av fargene og av alle lagene jeg bygger bildene mine opp av. Jeg setter stor pris på den langsomme prosessen og på å fordype meg i hvert bilde. Bildene mine blir til i mange tempo og over lang tid — noen prosesser er fysiske, andre kontrollerte og andre igjen meditative. Jeg tror egentlig at verkene mine kan ses som manifestasjoner av forskjellige stemninger og inntrykk fra mitt indre. Men jeg prøver også å skape bilder som inviterer betrakteren med på en sansereise inn i fortellingene jeg maler.

Skjønnhet og estetikk
Vi trenger skjønnhet. Det er akkurat som når vi velger å se det positive og det lyse i ting. Men skjønnhet i seg selv er ikke interessant, for den skal ha en kontrast. Det skal være noe foruroligende, noe som er skremmende, for det skal være en balanse mellom det vakre og umiddelbare og det mer besværlige, det mørke, det dype og litt farlige. Skjønnhet krever kontrast og motspill.
Birgitte Lund
Birgitte Lund
Å være kvinne i dag
Jeg er 62 år, og jeg følger meg veldig godt tilpass der jeg er akkurat nå. Men vi lever i et samfunn der det ikke er enkelt å bli eldre, for det er mange vanskelige ting forbundet med akkurat det. Det handler både om måten samfunnet ser på oss på, men kanskje også om hvordan vi oppfatter oss selv. Men jeg opplever også at både jeg og mange av kvinnene jeg kjenner har det bra, for de har funnet et nytt ståsted, basert på alle erfaringene de har gjort seg opp gjennom livet. På grunn av valgene jeg har tatt, er jeg et veldig privilegert menneske. Jeg lever med stor grad av frihet, med en jobb der jeg kan følge hjertet mitt og gjøre det jeg elsker og er god til.

På Med tiden har jeg funnet en større aksept og ro i meg selv på alle plan. Jeg er ikke så hard og kritisk overfor meg selv som da jeg var yngre. Jeg elsker alle tegningene som ligger i mitt eget ansikt, for de forteller om alle historiene jeg har vært gjennom og alle sjansene som jeg har tatt i livet.
Birgitte Lund
Birgitte Lund
Birgitte Lund

MASAI STORIES

MASAI STORIES are portraits of women’s lives, presented through thoughts and reflections from a group of dedicated and passionate women. The stories reflect on diversity, openness, courage and, not least, the freedom to be and want to be yourself. Through meetings these women, who all inspired us with their life choices and creativity, we wanted to create a special insight into women’s lives. Our stories portray the strength and beauty that emerges when your life passions are allowed to blossom, and when you choose to listen to yourself and pursue your dreams.

MASAI STORIES
But the stories also reflect on community and that notion that we’re all stronger together, and also on how we can improve at find inspiration and strength in each other. We’d like to do our bit by putting women more on the agenda, so that together we create new and equal opportunities for each and every one of us. So, this isn’t just a collection of stories, rather it’s one big story about working together. All the stories are created and told by women, and give us insight, wise words and food for thought.

read more